Es prorroga el Pla d'Informació i Vigilància contra incendis forestals al nord del Berguedà i d'Osona


La Diputació de Barcelona, en coordinació amb l'operatiu general activat des de Protecció Civil, prorroga el Pla d'Informació i Vigilància (PVI) contra incendis forestals al nord del Berguedà i d'Osona fins al 26 d'agost a causa de les condicions climatològiques adverses que afecten aquest  estiu a bona part de Catalunya. Aquest Pla, operatiu des del 14 de juny passat, estava previst que finalitzés el 31 d'agost, excepte al nord de les comarques d'Osona i  del Berguedà, on havia d'acabar el 16 d'agost.

El període reduït de vigilància previst per a aquestes comarques es basava en l'estudi històric d'incendis i meteorologia, que reflecteix que el risc d'incendi forestal disminueix considerablement a partir de la segona quinzena d'agost. En situacions climatològiques normals, per aquestes dates ja ha plogut força i això provoca que el combustible fi tingui un alt grau d'humitat, i el sotabosc, unes condicions d'humitat que dificulten la propagació de l'incendi.
Són precisament aquestes condicions les que no es donen aquest estiu. Per això s'ha ampliat fins al 26 d'agost el període de vigilància en aquesta zona, molt freqüentada pel seu gran valor paisatgístic i forestal, amb una inversió extra de 14.000 €, aplicada al cost del lloguer de vuit vehicles i el sou dels informadors, més les despeses de benzina, l'ampliació del Pla de Riscos Laborals i la gestoria.
Els municipis beneficiats per aquesta ampliació són, a la comarca d'Osona, Sant Sadurní d'Osormort, Sant Julià de Vilatorta, Folgueroles, Tavèrnoles, Vilanova de Sau, les Masies de Roda, Santa Maria de Corcó, Manlleu, Rupit Pruit, Tavertet, Sant Agustí de Lluçanès, Sant Boi de Lluçanès, Alpens i Sora. I a la comarca del Berguedà, Castellar del Riu, Fígols, Cercs, Vilada, Borredà, Castell de l'Areny, la Nou de Berguedà, Sant Jaume de Frontanyà, Saldes, Vallcebre, Bagà, Gisclareny, Guardiola de Berguedà, Sant Julià de Cerdanyola, la Pobla de Lillet i Castellar de n'Hug.
El Pla d'Informació i Vigilància Forestal 2012 de la Diputació de Barcelona consta de 97 rutes de vigilància, cada una de les quals està dotada d'una unitat mòbil. Entre tots, aquests vehicles 4x4 hauran recorregut en finalitzar la campanya més de 400.000 hectàrees de boscos de les comarques de Barcelona, amb un dispositiu humà de 225 persones: 194 informadors-vigilants (dos per a cada vehicle), 21 operadors de comunicacions i 10 enginyers de zona. El Pla compta, a més, amb la participació de 250 ajuntaments i 121 ADF i Federacions d'ADF. Es pretén cobrir el màxim de territori boscós de la demarcació de Barcelona, que s'ha dividit en nou zones d'informació i vigilància: Anoia, Bages, Baix Llobregat, Berguedà, Maresme, Osona, Penedès-Garraf, Vallès Occidental i Vallès Oriental.
Pel que fa a la Xarxa de Parcs Naturals de la Diputació de Barcelona, el dispositiu de prevenció d'incendis es va engegar l'1 de juny passat, amb un contingent de 121 persones entre vigilants, guaites, telefonistes i coordinadors que garanteixen la qualitat del pla de prevenció d'incendis, reforcen la vigilància dels parcs i fan la detecció en punts de guaita, així com actuacions de primera intervenció. Aquest dispositiu té un abast de 89.664 hectàrees corresponents a la superfície agroforestal de 80 municipis de 13 comarques de Barcelona.
El pressupost d'enguany del PVI era d'1.604.197 €, i el del dispositiu de la Xarxa de Parcs,  d'1.136.892 €. Ara s'hi afegeix el cost de 14.000 € de l'ampliació de la campanya al nord d'Osona i del Berguedà.

Font: Diputació de Barcelona Foto: Òscar Ferrer / Diputació de Barcelona